انواع تبخال چشمی
تبخال چشمی نوعی بیماری ویروسی مربوط به چشم بوده که علت اصلی آن، ویروس هرپس سیمپلکس نوع ۱ است. این نوع ویروس در قرنیه چشم فرد ایجاد التهاب و زخم میکند که در اغلب موارد، همراه با زائده تبخال مانند است. تماس نزدیک با فرد آلوده به ویروس تبخال چشمی میتواند باعث انتقال و سرایت ویروس به افراد دیگر شود. تبخال چشمی انواع مختلفی دارد که میتوانند تأثیرات گستردهای (از یک عفونت ساده تا نابینا شدن فرد) بر روی چشم بگذارند. انواع تبخال چشمی عبارتند از:
- کراتیت هرپس (Herpes keratitis): شایعترین نوع تبخال چشمی است که منجر به عفونت قرنیه میشود. این نوع تبخال چشمی فقط بر لایه بالایی یا اپیتلیوم قرنیه تأثیر میگذارد و معمولاً بدون ایجاد زخم یا اسکار بهبود مییابد.
- کراتیت استروما (Stromal keratitis): این نوع از تبخال چشمی زمانی رخ میدهد که عفونت به لایههای عمیقتری از قرنیه نفوذ میکند که میتواند منجر به زخم، کاهش دید و در برخی موارد نابینایی شود. این نوع از تبخال چشمی به علت تأخیر در واکنش سیستم ایمنی بدن به عفونت اصلی ناشی از ویروس به وجود میآید.
- ایریدوسیکلیت (Iridocyclitis): نوع بسیار جدی از تبخال چشمی است که در آن، عنبیه و بافتهای اطراف آن دچار عفونت میشوند. بر اثر این عفونت چشمها به نور حساسیت شدید پیدا کرده و همچنین علائمی همچون تاری دید، احساس درد و قرمزی چشم خواهید داشت. این عفونت اغلب ناحیه جلوی چشم را تحت تأثیر قرار میدهد اما در صورتی که به نواحی پشت چشم مانند شبکیه منتقل شود، تبخال چشمی شبکیه به وجود میآید.
علائم تبخال چشمی
تبخال چشمی علائم مختلفی دارد. زمانی که فرد مبتلا به ویروس تبخال چشمی میشود ممکن است در چشم خود به طور ناگهانی احساس درد شدیدی کند یا ناگهان دچار دید مه آلود شود. سایر علائم این بیماری عبارتند از:
- تورم در اطراف چشم
- اشک آلود شدن چشم
- عفونت مداوم چشم
- تحریک چشم
- احساس وجود جسم خارجی در چشم
- قرمزی چشم
- سوزش چشم
- ترشحات چشم
- حساسیت به نور
چنانچه این علائم را تجربه کردهاید بایستی به پزشک متخصص چشم مراجعه نمایید تا در صورت تشخیص پزشک، درمان شما در مراحل اولیه به سرعت انجام گیرد.
دلایل به وجود آمدن تبخال چشمی
تبخال چشمی باعث التهاب و زخمهایی بر روی سطح چشم (قرنیه) میشود. در موارد بسیار شدید ممکن است فرد نیاز به پیوند قرنیه پیدا کند. دلیل اصلی بروز این بیماری ناشناخته است اما در ادامه، به چند راه آلوده شدن به ویروس هرپس که عامل اصلی تبخال چشمی است، خواهیم پرداخت:
- تبخال چشمی میتواند از طریق تماس با فرد آلوده ویروس هرپس منتقل شود.
- فرد میتواند از طریق تماس با ناحیهای از بدن خود که عفونت هرپس دارد مانند زخم تبخال روی لب، این عفونت را به چشم خود منتقل کند.
- ویروس هرپس سیمپلکس میتواند از طریق بینی یا دهان وارد بدن شود و از طریق رشتههای عصبی به سایر نقاط بدن منتقل شود. این ویروس میتواند برای سالهای زیادی به صورت ساکن و غیر فعال باقی بماند و حتی هیچگاه نیز فعال نشود.
- برخی عوامل نیز مانند تروما، انجام جراحیهای پزشکی و دندانپزشکی، قرار گرفتن در معرض آفتاب شدید و استرس میتوانند منجر به بروز تبخال چشمی شوند.
دکتر ادیب مقدم متخصص جراحی چشم از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی هستند برای آگاهی بیشتر در مورد خدمات ارائه شده در مطب ایشان روی لینک آن کلیک کنید. همچنین میتوانید برای مشاوره تخصصی با ما تماس بگیرید.