زمانی فرد دچار بیماری قوز قرنیه یا کراتوکونوس میشود که قرنیه چشم از حالت طبیعی خود خارج شده و به شکل مخروطی در میآید. قرنیه مخروطی شکل به نور حساس شده و باعث ایجاد تاری دید میشود. قوز قرنیه معمولاً بر روی هر دو چشم تأثیر میگذارد و اثرات اولیه این بیماری در سنین ۱۰ تا ۲۵ سالگی بروز میکند. این بیماری ممکن است به تدریج تا ۱۰ سال یا بیشتر پیشرفت کند. در مراحل اولیه قوز قرنیه شما میتوانید اختلالات بینایی خود را با استفاده از عینک یا لنزهای تماسی برطرف نمایید اما در مراحل پیشرفتهتر بیماری ممکن است پزشک برای شما پیوند قرنیه را به عنوان یک راه حل درمانی تجویز نماید.
علائم و نشانههای قوز قرنیه ممکن است با پیشرفت بیماری در هر مرحله تغییر کند. برخی از این علائم عبارتند از:
علت اصلی بروز این بیماری هنوز ناشناخته است. اما برخی از عوامل جزء ریسک فاکتورهای قوز قرنیه هستند و باعث افزایش احتمال ابتلا به این بیماری میشوند از جمله:
در حال حاضر، هیچ درمان قطعی برای این بیماری شناخته نشده است. اما با پیشرفت علم و تکنولوژی در عرصه چشم پزشکی، متدهای مؤثری برای کنترل این بیماری ارائه میشود که هر یک از این روشهای درمانی در هر مرحلهای از پیشرفت بیماری مؤثر است. به طور مثال اگر علائم قوز قرنیه خفیف باشد، دید بیمار با استفاده از عینک اصلاح میشود. ممکن است بیمار پس از مدتی نیاز به استفاده از لنزهای تماسی سخت پیدا کند. در ادامه، به چند روش درمان و کنترل بیماری قوز قرنیه میپردازیم.
رینگ داخل قرنیه: رینگ قرنیه ابزار منحنی شکل کوچکی است که با جراحی داخل قرنیه قرار میگیرد. این ابزار، انحنای قرنیه را صافتر میکند تا دید بهتر شود.
ایجاد پیوندهای عرضی بیشتر در بافت کلاژن: در این روش، متخصص چشم از قطره چشم و همچنین طول موج خاصی از نور استفاده میکند تا قرنیه چشم را تقویت کند. این کار کمک میکند قرنیه صاف و سفت شده و از برآمدگی قرنیه در آینده جلوگیری شود.
پیوند قرنیه: وقتی علائم شدید شوند ممکن است پیوند قرنیه به بیمار توصیه شود. در این عمل، تمام یا بخشی از قرنیه بیمار با بافت قرنیه سالم و اهدایی جایگزین میشود. البته امروزه با پیشرفت علم و گسترش روشهای نوین، روش ریفایند ترنس پی آر کی به کمک بیماران آمده و آنان را از عمل پیوند قرنیه، بینیاز کرده است.
روش ریفایند ترنس پی آر کی: ریفایند ترنس پی آر کی روشی غیرتهاجمی است که از انرژی لیزر برای اصلاح شکل قرنیه استفاده میکند. این متد درمانی برای هر بیمار بهطور اختصاصی با توجه به ویژگیهای خاص برنامهریزی میشود. ریفایند ترنس پی آر کی روشی مؤثر در درمان قوز قرنیه بوده و باعث کاهش نیاز به پیوند قرنیه میشود. همچنین در یک مطالعه مهم، روش ریفایند ترنس پی آر کی یک مرحلهای روی بیماران دکتر ادیب مقدم انجام شد. بیماران، مبتلا به قوز قرنیه فرم فراست (FFKC) و نزدیکبینی بودند. این مطالعه تأثیر طولانی مدت و همچنین ایمنی روش ریفایند ترنس پی آر کی را در اصلاح قوز قرنیه ثابت کرد.
دکتر ادیب مقدم متخصص جراحی چشم از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی هستند برای آگاهی بیشتر در مورد خدمات ارائه شده در مطب ایشان روی لینک آن کلیک کنید. همچنین میتوانید برای مشاوره تخصصی با ما تماس بگیرید.