انجام تمامى اعمال جراحى پيشرفته نوين از جمله Refined TransPRK فقط از طريق مراجعه بيمار به مطب مقدور خواهد بود.
عیوب انکساری
قرنیه و عدسی به تمرکز چشم بر روی جسم هدف کمک میکنند. عیوب انکساری زمانی اتفاق میافتد که چشم نمیتواند به وضوح تمرکز داشته باشد. نتیجۀ عیوب انکساری تاری دید است که گاهی آنقدر شدید است که منجر به اختلالات بینایی میشود.
عیوب انکساری معمولاً به دلیل شکل و هندسه چشمها ایجاد میشود. این مسأله میتواند ناشی از کوچکتر یا بزرگتر بودن اندازه کرۀ چشم، تغییر در شکل قرنیه و یا پیر شدن عدسی باشد.
از شایعترین عیوب انکساری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نزدیک بینی (میوپی): مشکل در به وضوح دیدن اجسام دور
- دوربینی (هایپروپی): مشکل در به وضوح دیدن اجسام نزدیک
- آستیگماتیسم: انحراف دید به دلیل خمیدگی نامنظم قرنیه (پوشش شفاف کرۀ چشم)
- پیر چشمی: عدم توانایی در تمرکز بر اجسام نزدیک به دلیل بالا رفتن سن
شایعترین علامت عیوب انکساری تاری دید است. سایر علائم ممکن است شامل دوبینی، حساسیت به نور، دیدن هاله در اطراف چراغ روشن، سر درد و فشار به چشم باشد.
عیوب انکساری قابل پیشگیری نیستند اما با تشخیص پزشک متخصص و با استفاده از عینک، لنزهای تماسی و یا جراحیهای چشم قابل درمان میباشند.
جراحی عیوب انکساری
اگر فردی به یکی از عیوب انکساری همچون نزدیک بینی، دوربینی، آستیگماتیسم و یا پیر چشمی دچار باشد، عمل جراحی انکساری میتواند روش بسیار مفیدی برای اصلاح و بهبود بینایی باشد. این نوع جراحی از طریق تنظیم توانایی تمرکز چشم با ایجاد تغییر در شکل قرنیه، عمل میکند. یکی از عملهای جراحی انکساری، کاشت نوع خاصی از لنز در چشم است. همچنین رایجترین عمل جراحی انکساری، لازیک (LASIK) است که در آن از لیزر برای تغییر شکل قرنیه استفاده میشود.
در افراد نزدیک بین، انحنای قرنیۀ چشم افزایش یافته و قدرت تمرکز چشم کاهش پیدا میکند. در این حالت تکنیکهای جراحی خاصی برای کاهش انحنای قرنیه به کار میرود. تصاویر مشاهده شده که به دلیل انحنای زیاد قرنیه پیش از رسیدن به شبکیه تشکیل میشدند، پس از انجام عمل، مستقیماً بر روی خود شبکیه یا نزدیکتر به آن تشکیل خواهند شد.
در افرادی که مبتلا به دوربینی هستند، عمل جراحی به منظور ایجاد قرنیهای با انحنای بیشتر انجام میشود تا از این طریق قدرت تمرکز چشم افزایش یابد. تصاویر مشاهده شده که به دلیل انحنای کم قرنیه یا طول کمتر کرۀ چشم بعد از شبکیه تشکیل میشدند، پس از انجام عمل، مستقیماً بر روی خود شبکیه یا نزدیکتر به آن تشکیل خواهند شد.
آستیگماتیسم نیز با روشهای خاصی از جراحی عیوب انکساری قابل اصلاح است. در این روشها، جراح به طور انتخابی بخشهایی از قرنیۀ نامنظم را تغییر شکل داده و آن را متقارن و صاف میکند. در نتیجه، نسبت به قبل از عمل که نور وارد شده به چشم به دلیل شکل نامنظم قرنیه پراکنده میشد، بعد از عمل، تصاویر به صورت شفافتری بر روی شبکیه تشکیل میشوند.
روش Trans-PRK یکی از جدیدترین تکنیکهای جراحی رفع عیوب انکساری با لیزر میباشد که برای اولین بار در ایران توسط دکتر ادیب مقدم با دستگاه لیزر SCHWIND AMARIS آلمان انجام شد. دکتر ادیب مقدم بر اساس آخرین یافتهها و توصیههای علمی در این زمینه و نیز با بهرهگیری از دانش و تجارب کسب شده، در مورد هر بیمار بر اساس مشخصات دموگرافیک (مانند سن و جنس) و مشخصات اُپتیکال (مانند نوع عیب انکساری، شدت عیب انکساری، ضخامت قرنیه، ابریشنهای (Aberration) سطوح قرنیه و …)، مختصات جراحی را Individualized میکنند؛ به عبارت دیگر برای برنامهریزی روش جراحی، یک نوموگرامی طراحی و استفاده میشود که در آن بر اساس ویژگیهای خاص هر بیمار مختصات مراحل مختلف جراحی اصلاح میگردد که این تطابق شرایط عمل با وضعیت بیمار باعث هر چه بهتر شدن کمیت و کیفیت بینایی وی بعد از جراحی خواهد شد.
عمل جراحی لازیک
عمل لازیک یک روش جراحی انکساری سرپایی است که برای درمان نزدیک بینی، دوربینی و آستیگماتیسم به کار میرود. در این عمل، برای تغییر شکل قرنیه به منظور بهبود تمرکز نورهای وارد شده به چشم از لیزر استفاده میشود.
در عمل لازیک، جراح چشم به کمک یک تیغه یا توسط لیزر در سطح قرنیه یک برش نازک ایجاد میکند. سپس لایۀ نازک را کنار زده و با دقت بالا و با استفاده از لیزر رادیواکتیو، میزان مشخصی از بافت قرنیه را برمیدارد. در نهایت، لایۀ نازک به جای خود برگردانده میشود. محل برش، پس از مدتی ترمیم خواهد شد.
در افرادی که نزدیک بین هستند، لازیک جهت صاف کردن انحنای زیاد قرنیه به کار میرود. افراد مبتلا به دوربینی نیز با عمل لازیک به قرنیهای با انحنای بیشتر دست پیدا میکنند. همچنین لازیک برای اصلاح شکل نامنظم قرنیه در افراد آستیگمات استفاده میشود.
بسیار مهم است افرادی که میخواهند تحت عمل لازیک قرار گیرند، انتظاراتی واقعبینانه داشته باشند. لازیک به افراد این امکان را میدهد که بیشتر فعالیتهای روزانه خود را بدون کمک لنزهای تماسی انجام دهند.
گاهی ممکن است نیاز به انجام عمل جراحی دوم باشد یا برای انجام فعالیتهای خاصی همچون خواندن یا رانندگی در شب به استفاده از عینک نیاز داشته باشید. همچنین باید بدانید که نمیتوان از عمل لازیک برای اصلاح پیر چشمی استفاده کرد.