آب مروارید اختلالی در بینایی است که در آن، عدسی چشم کدر میشود و یکی از عمدهترین دلایل آن افزایش سن است. این اختلال در افراد مسن بسیار شایع است و تا سن ۸۰ سالگی بیش از نیمی از افراد دچار آب مروارید میشوند. آب مروارید ممکن است در یک یا هر دو چشم رخ دهد اما نمیتواند از یک چشم به دیگری سرایت کند.
تغییر عدسی چشم در بیماری آب مروارید
عدسی بخشی از چشم است که کمک میکند نور یا یک تصویر بر روی شبکیه متمرکز شود. شبکیه بافت حساس به نور در پشت چشم است. در یک چشم طبیعی، نور از طریق عدسی شفاف به شبکیه منتقل میشود. هنگامی که به شبکیه میرسد، نور به سیگنالهای عصبی تبدیل میشود که به مغز فرستاده میشوند. برای آنکه تصویر واضحی بر روی شبکیه تشکیل شود باید عدسی چشم شفاف باشد. اگر عدسی در اثر اختلال آب مروارید ابری شده باشد، تصویری که میبینید، تار میشود.
عدسی چشم میزان تمرکز چشم را تنظیم میکند و به ما اجازه میدهد که همه چیز را چه در فاصله دور و چه در فاصله نزدیک به وضوح ببینیم. عدسی چشم عمدتا از آب و پروتئین ساخته شده است و میزان پروتئین به طور دقیقی تنظیم میشود تا لنز را شفاف نگه دارد و نور بتواند از طریق آن به خوبی عبور کند.
اما با گذشت زمان، بعضی از پروتئینها میتوانند با یکدیگر همپوشانی داشته باشند و منطقه کوچکی از عدسی را غیر شفاف کنند و به آن حالت ابری مانند بدهند. این پدیده همان آب مروارید است. با گذشت زمان، آب مروارید ممکن است در سطح عدسی چشم گسترش یابد و بینایی را تحت تاثیر بیشتری قرار دهد.
محققان معتقدند که علل مختلفی مانند سیگار کشیدن و دیابت موجب ابتلا به آب مروارید میشود. همچنین ممکن است که در طول زندگی، وضعیت پروتئین موجود در عدسی به دلیل سایش و پاره شدن تغییر کند.
شايعترين علائم آب مرواريد عبارتند از:
• دید مبهم و تار
• محو شدن رنگها
• حساسیت به نور و روشنایی شدید
• دیدن هاله در اطراف چراغهای روشن
• تاری دید در شب
• تغییرات مکرر در شماره چشم
• دوبینی (زمانی که آب مروارید پیشرفت میکند فرد دچار دوبینی میشود)
البته این علائم میتواند نشانهای از دیگر مشکلات بینایی نیز باشد. در صورت بروز هر یک از این علائم، به پزشک متخصص مراجعه کنید.
علائم اولیه آب مروارید ممکن است با عینکهای جدید، روشنایی بیشتر، عینک آفتابی ضد انعکاس یا لنزهای بزرگنمایی بهبود یابد. اما در صورت پیشرفت بیماری، عمل جراحی تنها راه حل درمانی موثر است. در جراحی آب مروارید عدسی چشم که دچار آب مروارید شده است برداشته میشود و به جای آن لنزهای مصنوعی قرار میگیرد. آب مروارید باید زمانی که توانایی بیمار برای انجام فعالیتهای روزمره مانند رانندگی، خواندن یا تماشای تلویزیون را دچار اختلال میکند، تحت درمان جراحی قرار گیرد.
عمل آب مروارید با استفاده از تکنیکهای جراحی نوین
گرچه روشهای معمولی جراحی آب مروارید باعث بهبود بینایی در بیماران میشود. ولی روشهای جدید جراحی آب مروارید مانند روش ترنس پی آر کی ریفایند که توسط دکتر ادیب مقدم ابداع شده است، نتایج بسیار موفقیت آمیزی داشته و علاوه بر کاهش درد و ناراحتی نسبت به سایر روشهای جراحی، کیفیت دید بیمار را پس از انجام عمل به شدت افزایش میدهد.
ترنس پی آر کی ریفایند یک روش جراحی غیر تهاجمی و بدون نیاز به برش و خونریزی است که از انرژی لیزر برای درمان بیماری آب مروارید استفاده میکند. به دلیل آنکه عمل جراحی ترنس پی آر کی ریفایند روشی غیرتهاجمی است موجب میشود که واکنشهای التهابی و حساسیت به تابش نور پس از جراحی کاهش یابد و به همین دلیل، احتمال درد و تاری دید بیماران پس از عمل جراحی نسبت به روشهای دیگر به شدت کمتر است.
دکتر ادیب مقدم متخصص جراحی چشم از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی هستند برای آگاهی بیشتر در مورد جراحی آب مروارید روی لینک آن کلیک کنید. همچنین میتوانید برای مشاوره تخصصی با ما تماس بگیرید.