آیا دوبینی چشم با عمل جراحی درمان میشود؟
دوبینی یا diplopia یک بیماری چشمی بسیار جدی است که باعث میشود فرد اجسام را دوتایی ببیند. دوبینی چشم به دو نوع یک چشمی و دو چشمی تقسیم میشود که هر کدام به دلایل مختلفی به وجود میآیند. درمان دوبینی چشم بستگی به نوع و علت آن دارد. برای انتخاب روش جراحی نیز باید به نوع و علت دوبینی توجه کنیم. در ادامه، به انواع و علل مختلف این بیماری میپردازیم.
در دوبینی یک چشمی فقط دید یک چشم به صورت دوگانه است که میتواند علل مختلفی داشته باشد مانند:
- آستیگماتیسم: یک انحنای غیر طبیعی در سطح جلویی قرنیه وجود دارد.
- قور قرنیه: در این اختلال، قرنیه چشم نازک و مخروطی شکل میشود.
- آب مروارید: عدسی چشم به تدریج کدر میشود. عوامل خطر آن نیز عبارتند از افزایش سن، وارد شدن ضربه به چشم یا داشتن دیابت به مدت زیاد، مصرف سیگار، استفاده از داروهای استروئیدی و …
- پتریژیوم یا ناخنک چشم: در این اختلال چشمی، ملتحمه که غشای نازک و شفافی است که سطح داخلی پلکها را پوشانده، ضخیم میشود. این ضخیم شدن تا روی قرنیه گسترش مییابد.
- جابجا شدن عدسی چشم: اگر رباطهایی که عدسی چشم را در جای خود نگه میدارند، پاره شوند، عدسی از محل خود خارج میشود. پارگی رباطهای عدسی چشم میتواند بر اثر وارد شدن ضربه به چشم یا ابتلا به بیماری که به نام سندرم مارفان شاخته شده است، اتفاق بیفتد.
- وجود تورم در پلک: این وضعیت میتواند به جلوی چشم فشار وارد کند.
- خشکی چشم: در این حالت چشمان شما اشک کافی تولید نمیکنند.
- برخی از مشکلات شبکیه چشم: دوبینی چشم ممکن است به علت صاف نبودن شبکیه چشم نیز به وجود آید که خود میتواند علل مختلفی داشته باشد.
بروز دوبینی در هر دو چشم ناشی از ناهماهنگی دید بین دو چشم است. هر اختلالی که عملکرد عضلات اطراف چشم که نقش کنترلی در جهتگیری چشم را دارند، مختل کند میتواند باعث ایجاد دوبینی دو چشمی شود. برخی از این اختلالات عبارتند از:
- استرابیسم یا لوچی چشم: این ناهماهنگی دو چشم مربوط به دوران کودکی است به طوری که حدود ۴ درصد از کودکان زیر ۶ سال را تحت تأثیر قرار میدهد.
- آسیب به اعصاب عضلات فوقانی: این اعصاب میتواند به علت آسیب مغزی ناشی از عفونت، مولتیپل اسکلروز، سکته مغزی، وارد شدن ضربه به سر یا تومور مغزی به ویژه توموری که در قسمت پایین مغز قرار دارد، آسیب ببیند. با رشد تومور در داخل حدقه چشم یا با وارد شدن ضربه به حدقه چشم، عصب در هر نقطه از طول مسیرش به عضلات چشم میتواند آسیب ببیند.
- دیابت: این بیماری میتواند منجر به مشکلات عصبی در کنترل حرکات عضلانی چشم شود. گاهی اوقات ممکن است قبل از آنکه فرد متوجه بیماری دیابت خود شود، این اختلال چشمی را پیدا کند.
- بیماری گریوز (Graves): یکی از شایعترین اختلالات چشمی ناشی از پرکار بودن تیروئید است. بعضی از افراد مبتلا به بیماری گریوز به دلیل تورم و ضخیم شدن عضلاتی که چشمها را درون حدقه چشم حرکت میدهند دچار دوبینی چشم میشوند.
همانطور که قبلاً اشاره شد، درمان دوبینی چشم بستگی به علت آن دارد. به عنوان مثال، افرادی که مبتلا به آستیگماتیسم هستند و دچار دوبینی چشم میشوند میتوانند با استفاده از لنزهای تماسی خاصی دوبینی خود را بهبود دهند. همچنین روش جراحی برای دوبینیهایی به کار گرفته میشود که ناشی از آب مروارید یا پتریژیوم باشند. در واقع جراحی بر روی عضلات چشمی انجام میگیرد که انواع خاصی از دوبینی چشم را میتوان از این طریق درمان نمود.
با مراجعه به پزشک متخصص چشم و پس از معاینات و تشخیص پزشک میتوانید درمان مناسب با نوع دوبینی چشم را دریافت نمایید.
برای کسب اطلاعات در رابطه با خدمات دکتر سهیل ادیب مقدم متخصص چشم، روی لینک آن کلیک کنید. همچنین میتوانید برای مشاوره تخصصی با ما تماس بگیرید